Sorularınız için: murat@murattasdelen.net
Murat Taşdelen
Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
Son yıllarda bilişim teknolojilerinde özellikle internet ve dijital sistemlerinde görülen gelişmelerin küresel boyutlarda insanlar, şirketler ve devletlerarasındaki sınırları ortadan kaldırdığına tanık olduk.
Dijital teknolojinin gelişmesi ile dünyadaki ticaret kavramı da şekil değiştirip küresel teknolojik değişime uyum sağlayarak ticaret dünyasına e-ihracat, e-ticaret, mikro ihracat gibi yeni kavramlar çıkmaktadır.
Mikro ihracat kavramı gün geçtikçe ve e-ticaret işlemleri arttıkça önemi artan kavramlardan bir tanesidir ve gelecekte İhracat kavramından daha fazla ön planda olacağa benziyor.
Ülkemizin uluslararası ticarette etkinliği artmakta ve yeni yeni ihracat şekilleri ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri de mikro ihracat, hızlı ihracat veya ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile ihracattır.
ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?
ETGB, hava, deniz ve karayolu ile posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen/giden eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılan ve gümrük beyanına ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü, kâğıt çıktı aranmayan bir uygulamadır.
ETGB beyanını alıcılar ve göndericiler adına yetkilendirilmiş hızlı kargo (PTT kargo, DHL, UPS vb.) operatörleri yapmaktadır.
İhracat, E-ihracat, Mikro ihracat Nedir?
İhracat, bir malın ülke dışına döviz karşılığı yapılan satışına denilmekte, e-ihracat ise satış işleminin internet üzerinden yapılmasını ifade etmektedir. İnternet üzerinden yapılan satışta ürün ve hizmet dijital kanallar aracılığıyla yurt dışına ulaştırılmaktadır. Mikro ihracat ise satılan ürünün 300 kg’a kadar ve 15.000 Euro’yu aşmayacak fiyat ile ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) kullanılarak yapılan ihracattır. Ürünün hem kg ağırlığı hem de fiyatı, belirlenen bu azami rakam aralığı şartını taşımalıdır.
Mikro ölçekte ihracat yapan ihracatçı firmaların gümrük beyanname maliyetleri bu uygulama ile azaltılmakta, ihracat yapmaları teşvik edilmekte ve KDV iadesi almaları sağlanmaktadır. Temelde mikro ihracatın hedefi küçük işletme ve KOBİ kapsamındaki firmaların gümrük işlemlerinden doğan masraf ve prosedürlerden muaf tutularak, daha kolay ve masrafsız şekilde gerekli şartlara uygun sınırlar ile ihracat işlemleri yapabilmesini sağlamaktır.
ETGB İle İhracatta KDV Nasıl Geri Alınır ?
Gümrük Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan ve VEDOP (Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) sistemine aktarılan ETGB`nin çıktısı vergi dairesine ibraz edilir ve KDV iadesi talebinde bulunulur.
ETGB dökümünün çıktısı alınamadığı durumlarda, düzenlenen beyannameye ilişkin bilgileri içeren bir yazı ilgili yetkilendirilmiş hızlı kargo şirketi tarafından sağlanır.
Temin edilen yazı ve beyanname eki listeyle birlikte vergi dairesine ibraz edilerek KDV iadesi talebinde bulunulur.
Gelir Vergisi İndirimi Nedir?
Mikro ihracat vergi avantajı şahıs firmalarına tanınmıştır.
01.01.2021 tarihinden itibaren yapılan mikro ihracatı kapsamak üzere, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’yle gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın yüzde 50’si, beyannamede bildirilen kazanç üzerinden indirilebilecek.
Söz konusu indirimden faydalanılabilmesi için;
- İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin bağ-kurlu olması,
- İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 800.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin bağ-kurlu olması ve en az ortalama bir tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
- İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 1.600.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin bağ-kurlu olması ve en az ortalama iki tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması,
- İhracattan kaynaklanan hasılatları toplamı yıllık 2.400.000 Türk lirasına kadar olanların, ilgili yılda kendilerinin bağ-kurlu olması ve en az ortalama üç tam zamanlı ya da eş değer kısmi zamanlı işçi çalıştırması gerekmektedir.
Mikro ihracatın girişimciye sağladığı avantajlara bakacak olursak;
- Gümrük müşavirliği (beyanname) ve ardiye ücreti ödenmesine gerek kalmaz.
- Vekâletname gerektirmez.
- Evrak işleriyle uğraşmayıp zamandan tasarruf edilmesini sağlar.
- Birçok resmi işlemi taşıma firmaları yapar.
- İhracatçılar Birliğine üye olmak gerekmez.
- Firmanın gönderilerden KDV iadesi almasını sağlar
- Firmalar hafta sonu da gönderi yapılabilir.
- Gelir vergisi indiriminden yararlanılır.
- 5000 $ veya karşılığı dövizin yurda getirilmesi zorunlu değildir, şeklinde ifade edebiliriz.